" İngiliz bilimciler, geliştirdikleri yeni esnek filmle birlikte görünmezlik pelerinini elde etmeye bir adım kaldığını açıkladı.
Yeni geliştirilen malzemeyi oluşturan küçük yapılar, biraraya geldiğinde ışığı nesneleri görünmez kılacak şekilde yönlendirebilen bir 'metamalzeme' oluşturuyor. Esnek metamalzemeler daha önce de geliştirilmiş olmasına karşın bunlar, ışık tayfının insan gözünün göremediği bölümü üzerinde etkiliydi. Fizikçiler bu özelliği bir üst düzeye çıkarması nedeniyle yeni malzemenin alandaki gerçek bir sıçrama olduğunu ifade ediyorlar.
Metamalzemeler, ışığın akışını kesintiye uğratarak ve farklı bir düzeye kanalize ederek çalışıyorlar. Işık dalgaları ancak kendi dalga boylarına eşdeğer boydaki yapıların çevresini sarabiliyorlar ki bu da sahip oldukları renkle ilgili bir durum. Bugüne kadar görünmezliğe ilişkin en çarpıcı denemeler, insan gözünün algılayabileceğinin üzerinde dalgaboylarına sahip olan ışığa yönelikti. Bunun nedeni de görece olarak büyük parçacıklardan meydana gelen metamalzeme
yapımının çok daha kolay olmasındandı.
yapımının çok daha kolay olmasındandı.
Görebileceğimiz çok daha kısa dalgaboylu ışıklara yönelik metamalzemenin geliştirilebilmesiyse ancak nano düzeydeki küçük yapıların kullanılmasıyla mümkündü. Malzemenin tanıtıldığı makalenin yazarı St Andrews Üniversitesi'nden Andrea Di Falco, nanoyapılar oluşturmaya yönelik zorluklar nedeniyle bugüne kadarki denemelerin, sadece düz ve eğilmez yüzeyler üzerinde gerçekleştirildiğini söylüyor. Bu nedenle bilindik yöntem olan, sert ve kırılgan silikon üzerinde balıkağı yapısında istiflemeler yapmak yerine tek bir tabakadan oluşan ince bir polimer film geliştirmiş.
Londra İmparatorluk Üniversitesi'nde metamalzeme kürsüsünün başında olan fizikçi Ortwin Hess, üç boyutta bükülebilen yeni malzemenin tam bir 'görünmezlik pelerini' olmasa da bu yoldaki büyük ve en doğru adım olduğunu ifade ediyor. Bir sonraki basamağınsa, malzemenin optik özelliklerinin bükülmeyle birlikte değişebilir hale getirilmesi olduğunu söylüyor. Harekete duyarlı böyle bir özelliğin geliştirilmesi görünmezlik pelerinini mümkün kılacak. Hatta malzeme bu şekliyle, yeni nesil kamera lenslerinde de kullanılabilecek." kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/id/25147892/
Dünyanın sonu yaklaşıyor mu ne? Bilim-kurgu filmleri yakında gerçek oluyor desenize!!! Merakla bekliyorum açıkcası görünmezlik pelerinindeki gelişmeleri, CERN'deki deneyin sonucunu, yakın zamanda ışınlanma konusunda da gelişmeler kaydedileceğini düşünüyorum. Dünya nasıl bir sona doğru ilerliyor şimdilik sadece seyrediyoruz. Tüm bu gelişmeler bizleri nasıl etkileyecek, olumlu yönde mi yoksa dünyanın çivisi iyice mi çıkacak artık bilinmez! Ne diyelim Allah sonumuzu hayretsin... (:
0 yorum:
Yorum Gönder