Çin’li araştırmacılar,çalışmaları sonucunda Kinect İşaret Dili Çevirmen’ini geliştirdiler.Bu teknoloji sayesinde işaret dili ve konuşulan dil karşılıklı olarak çevirilebilecek.Sistemin işleyişi ise oldukça basit; cihaz iki taraftan da bir konuşma anını yakalıyor; ses ve kelimelerle ifade edilen kısmı algılayarak işaret diline çeviriyor ve duyma problemi yaşayan kişinin de işaretlerini algılayarak sözlü konuşulan dile çeviriyor.
Üstelik bu işlemi oldukça akıcı bir şekilde yerine getirebiliyor.Chinese Academy of Sciences, Beijing Union University,Microsoft Research Asia ile Microsoft Research Connections birlikteliği ile tamamlandı.Her bir kurum bu mükemmel projede anahtar rol oynayan farklı görevleri başarıyla gerçekleştirdi.Chinese Academy of Sciences’a bağlı Intitute of Computing Technology yöneticisi Profesör Xilin Chen, son altı yılını işaret dilini ve sözlü dili anlık olarak çevirebilecek bir teknolojiyi geliştirmek için harcamaktaydı.
Profesör Chen:”Bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin inanılmaz bir hızla geliştiği bilinen bir gerçek.Benim bu projeye yaptığım belkı de en önemli destek,böyle bir teknolojinin geliştirilebilmesi için en doğru zamanın günümüz olduğunu tahmin edebilmem olmuştur.”Dedi. Tabii ki böyle bir projenin gelişmesi,daha öncede pek çok sağlık problemine alternatif bir çözüm olarak fayda sağlamış olan Microsoft’un oyun için tasarlamış olduğu Kinect sayesinde olmuştur.
Microsoft Kinect ve dijital sağlık ile ilgili daha önce yazmış olduğumuz pek çok yazıda da belirttiğimiz gibi,Kinect gelişmiş hassas sensör teknolojisi ve uygun maliyeti sayesinde pek çok alanda farklı kullanımları da sunmaktadır.Microsoft Kinect,kişinin vücut hareketlerini algılayarak en karışık hareket ve mimikleri dahi ayrıştırarak bunu mükemmel bir oyun deneyimine dönüştürmek için tasarlanmıştır.Bu özelliği Kinect’in ayrıca işaret dili kullanan kişilerin her hareketini ve yüz mimiklerini de algılayabileceği fikrini doğurmuştur.
Yapılan araştırmada ayrıca 25,000$’a varabilecek karmaşık sistemlerdense, bir diz üstü bilgisayar, yaklaşık 150$ maliyetinde olan bir Kinect, Microsoft Azure bulut sistemine bağlantı ve bir Office 365 hesabının aynı işlevi görebileceğini belirtilmektedir. Takdir edersiniz ki ortaya çıkan tasarruf azımsanmayacak ölçüde.Bu teknolojinin sağlık alanında kullanımı ise gerçekten heyecan uyandırıcı.Düşünün ki duyma problemi yaşayan bir hasta, işaret dilini bilmeyen bir doktora muayene olmaya gidiyor ve yalnızca kağıt kalem aracılığıyla yazışarak anlaşabiliyor ki bu senaryoda okuma yazma bilmeyen ve duyma problemi yaşayan kişilerin olabileceği de düşünülmelidir.
Böyle bir durumda, bir monitör ve Kinect aracılığıyla oldukça ucuza kurulabilecek bir sistem aracılığıyla, işaret dilini bilmeyen sağlık uzmanı ile duyma problemi olan hasta arasındaki iletişim oldukça basit olacaktır. Aşağıdaki videoda Microsoft Kinect ve bu teknoloji ile ilgili detaylara ve araştırmacıların verdikleri bilgilere ulaşabilirsiniz;
0 yorum:
Yorum Gönder