Patlayıcı Bileşiklerin Varlığını tespit etmek için lazer ışığı kullanan yeni bir sistem,yol kenarına yerleştirilen bombaları tanımlamak için kullanılır.
ABD'nin Michigan Üniversitesinde yapılan çalışmalarda,her molekülün kendine özgü bir titreşimi bulunduğundan,lazer ışınının güvenli bir mesafeden yeri tararken patlayıcıyı'hissedebileceği'tespit edildi.
Askerlerin özellikle yol kenarına gizlenmiş mayın gibi patlayıcılarla(IED) büyük kayıp vermelerine yol açan saldırıların önlenmesinde büyük katkısı olabileceği belirtilen araştırmalarda,moleküller uzun sinyaller verecek şekilde lazer ışınıyla kısa sinyallerle harekete geçirildi.Moleküllerin harekete geçirilmesiyle lazer sensörü de bombanın moleküler yapısını tespit edebildi.
Lazer sensörünü keşfeden ekibin başında yer alan Dr Marcos Dantus,yol kenarına gizlenen patlayıcıları tespit etmenin çevrede mevcut kimyasal bileşenlerin bombanın moleküllerini maskelemesinden ötürü her zaman sorun olduğunu belirterek,'Moleküler yapıyı hassas şekilde anlayabilmek bombaların tespit edebilmesinde ve yalan ihbardan dolayı binaların boş yere tahliye edilmesinin.yolların kapatılmasının da önüne geçecektir'dedi.
Michigan State teknolojisi artık spin-off şirketi tarafından geliştirilen biyofotonik Çözümler.Benzer bir sistem şu anda araştırılmakta olan Princeton Üniversitesi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top